running side

2011 novemberében elindultam futni, azóta életem részévé vált.

running side

Szeretek futni. Pillanatokat átélni, amik a futás nélkül nem lennének. Helyeket látni, ahogy csak futás közben lehetséges. Szelet harapni rohanás közben és erősebbé válni a megtett út által.

Friss topikok

  • terror: Itt egy online grafikon generátor, hogy ne kelljen excel táblával meg egyéb vackokkal szórakozni: ... (2016.02.19. 22:28) Laktátküszöb meghatározás

Naptár

április 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30

Hadd edzésmódszer és LSD

2012.11.19. - tuono Szólj hozzá!

Télen sokat fogok LSD-zni. Ezt nem úgy kell elképzelni, hogy ülök egy befűtött szobában és bélyegeket nyalogatok jó hangulat generálása okán. Én bizony LSD (long slow distance) futásokat tervezek. Bár több közös dolog is van a bélyeges és a futós LSD-ben, úgymint "hatása alatt megváltozik az érzékelés, a gondolkodásmód és a létszemlélet", ám a futásos verzió megkérdőjelezhetetlenül egészségesebb. Bár függőséget így is szerezhetünk.

A Hadd edzésmódszer lényege a szervezetünk pulzuskontrollált terhelése. Egyelőre ez komoly kihívást jelent, mert hihetetlen lassú tempó párosul az ideális tartományhoz. A pulzust a megfelelő pulzus-zónában tartom, nem bóklászhatok ki huzamosabb ideig belőle. Hosszú, lassú, aerob alap és aerob 1 környezetben végzett futásokat csinálok, hogy állóképességemet javítsam. Az elmélet szerint a szervezetem így idővel hozzászokik az alacsonyabb pulzusos "száguldáshoz". Ennek köszönhetően alacsonyabb pulzuson leszek képes gyorsabban futni, mint korábban. Ergo ha lassan edzek gyorsabb leszek. Elég érdekesen hangzik, úgyhogy kipróbálásra alkalmas. Ehhez kell egy pár futócipő, pulzusmérő kütyü, motiváció és sok sok türelem. Négy hónapon keresztül végzem az emberkísérletet magamon.

Természetesen folyamatosan mérhető a fejlődés, így 6 hetente tesztet futok, ami abból áll, hogy 140-es pulzuson futok 2400 métert, másfél perc pihi után 150-es, majd 160, 170 és 180-as pulzuson. Az eredményből lehet szép grafikont csinálni. Ilyet ni...

aerob teszt.JPG

Az első tesztet november elején futottam, azóta edzem magam a módszerrel. December közepén futom a következőt, aminek kíváncsian várom az eredményét, hátha már akkor láthatok némi fejlődést a tempómon.

Címkék: edzés LSD Hadd

A bejegyzés trackback címe:

https://runningside.blog.hu/api/trackback/id/tr254915035

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása